Despre noi

Comuna Matca este situata in zona centrala a judetului Galati, fiind limitrofa municipiului, aflandu-se la o distanta de 2km fata de acesta.

Vecinii comunei Matca sunt:

»la N – comuna Munteni
»la E – comunele Corod si Valea Marului
»la S – comuna Draganesti
»la V – municipiul Tecuci

Teritoriul administrativ al comunei este compus dintr-un singur sat: Matca.

Coordonatele geografice ale comunei sunt meridian 27 grade si 30 minute, paralela 45 grade si 53 minute.

Galati

Populatie

Populatia comunei Matca numara 12.085 locuitori.

Teritoriu

Comuna Matca are suprafata totala de 8758 ha din care:

 Suprafata totala (ha) din care: 8758
    → suprafata intravilan 921
    → suprafata extravilan 7837
 Total teren agricol (ha) din care: 8047
    →teren arabil (ha) la care se adauga: 7310
         →pasuni (ha) 166
         →vii si pepiniere viticole(ha) 375
         →livezi (ha) 24
 Total teren neagricol (ha) din care: 528
    →paduri (ha) 119
    →ape (ha) 41

Fondul funciar constituie principalul potential natural al comunei, in cadrul caruia fondul funciar agricol reprezinta circa 94%. Terenul agricol este valoros, principal ocupatie a locuitorilor fiind agricultura, in special legumicultura. O alta bogatie naturala a comunei o constituie existenta unor campuri de gaze, pe teritoriului comunei functionand cateva sonde de extractive a gazelor.

Scurt istoric

Cuvantul Matca provine din bulgarescul “matka” si are mai multe intelesuri: matca – regina albinelor, matca – parte din foile unui chitantier, cotor, matca – albia apelor, matca – apartenenta sociala sau etnica – origine.

Despre intemeierea satului se spune ca ar exista trei variante. Una spune ca pe vremea lui Stefan cel Mare traia pe aceste meleaguri un cioban pe nume Rarinca, care avea cei mai buni stupi din zona. In jurul stanii s-au strans, in timp, mai multi oameni, formandu-se un catun. Locuitorii satelor invecinate au numit satul “satul mocanului cu matca”. A doua varianta spune ca numele vine de la matca paraului Corozel care trece chiar prin mijlocul comunei. Cea de-a treia varianta spune ca numele comunei se trage de la numele unui calugar – Matcas, care s-a stabilit in aceste locuri. In jurul bisericii construite de el au inceput sa se stranga oameni, formand un catun. Nu exista documente care sa ateste formarea si existenta exacta a localitatii Matca. Cert este ca a fost atestata documentar prima data in “Descriptio Moldaviae” a lui Dimitrie Cantemir.

Comuna Matca a facut parte pana in anul 1951 din judetul Tecuci, iar din acest an pana in 1968 a facut parte din raionul Tecuci, si apoi pe rand din regiunile Putna, Barlad si Galati. Din 1968 pana astazi face parte din judetul Galati. Comuna a luat fiinta ca unitate administrativa din 1864. Intre anii 1875 si 1876, satul Matca a facut parte din comuna Cernicari. In 1931 si 1932 a facut parte din comuna Corod.

Evenimente istorice

Armata lui Stefan cel Mare a poposit, spune legenda, pe dealul Chicera, la sud de satul Matca. Prin anii 1885-1890 a existat prin imprejurimile comunei un haiduc pe nume Costache Dragos. In anul 1907 oamenii satului s-au ridicat la rascoala. Pe atunci era primar Ion V. Bejan si ajutor Lascarache Hulea.

Monumente istorice

La o distanta de comuna de 3-4 km se gaseste Valul lui Traian, care mai poarta si numele de Calea lui Traian si Drumul lui Traian. Acesta merge prin padurea Rates, in diagonal, pe directia N.V. – S.E., peste mosiile Epureasca, Domneasca, Lupa, trecand pe la vest de satul Cudalbi, ajungand in dreptul satului Sendreni.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Lasa un comentariu

Realizator GamiSoft srl